Wanneer je gaat trouwen is het officieel, zijn of haar familie is nu ook jouw familie en de ouders van je partner worden automatisch jouw schoonouders. Vaak spelen je schoonouders een grote rol in het leven van je partner en krijg je automatisch veel met ze te maken. Je schoonouders krijg je er ‘gratis bij’ en je hebt simpelweg geluk als je leuke mensen treft.
Eigen invloed
Maar vergeet niet dat je zelf ook een behoorlijke vinger in de pap hebt. Sta je open voor je schoonouders, of ben je al beïnvloed door eerdere ervaringen, verhalen van vrienden, of de vele vooroordelen die er bestaan over ‘de geduchte’ schoonouders?
Leg daarom niet op iedere slak zout. Je schoonouders zullen zich misschien zo nu en dan met jullie leven bemoeien. Vraag je daarbij af of dat echt zo verschrikkelijk is. Vaak is het zorgzaamheid. Geven je schoonouders je ongevraagd advies dan kun je ze daar altijd voor bedanken en het vervolgens naast je neerleggen.
Nooit goed genoeg
Helaas kan het ook zo zijn dat je met een onhoudbare situatie te maken hebt. Dit is meestal het geval als er jaloezie of een ongezonde band tussen ouder en kind in het spel zijn. Ook kan het voorkomen dat je schoonouders jouw te min vinden voor hun kind.
Bezoekjes aan je schoonouders kunnen in dit geval een crime zijn, omdat je volledig wordt genegeerd of juist minderwaardig wordt toegesproken. Het is daarbij de vraag hoe ver je het laat komen. Stel je grenzen en probeer in gesprek te blijven. Is er echt geen houden meer aan en wordt het een soort poppenkast, dan is het misschien het beste om niet langer mee te gaan naar de bezoekjes.
Relatie met je partner
Wanneer jij en je partner niet kunnen praten over de relatie tussen jou en zijn ouders, wordt het een lastig verhaal, dus blijf communiceren. Vertel waar je het moeilijk mee hebt, of wat je juist leuk vindt aan zijn ouders. Zorg ervoor dat je niet te negatief praat over je schoonouders en bemoei je niet met conflicten, waar jij verder buiten staat.
Houd er in ieder geval altijd rekening mee dat jij en je partner verschillend zijn opgevoed. De regels, normen en waarden zullen bij je ouders anders zijn dan bij je schoonouders. Dat hoeft geen probleem te zijn, als je elkaar maar respecteert en accepteert.
Tekst: Rinske Bosma
Foto: Susan Noëlle Fotografie
Poll januari 2012
De eerste maand van 2012, net na alle kerstdiners en familiebezoekjes, peilden wij de mening over je relatie met je (aanstaande) schoonouders. De bezoekers van Huwelijk.nl werd gevraagd: Hoe is de band met je schoonouders? De uitkomst was als volgt:
Schatten van mensen 46%
Beleefd contact 21%
Het land uitzetten 20%
Had ik maar schoonouders 13%