Bruidsmode in andere culturen « Huwelijk

Bruidsmode in andere culturen

Het Marokkaanse huwelijksfeest wordt vaak enige tijd na de officiele huwelijksvoltrekking gevierd; soms pas een half jaar later. Het feest wordt dan ook groots gevierd en duurt wel twee of drie dagen. De tweede dag is de feitelijke feestdag. Tijdens de feestelijkheden draagt de bruid een aantal jurken, die allemaal gefotografeerd worden en getoond aan de gasten. Vijf tot zeven jurken is helemaal geen uitzondering. Daarbij wordt gekozen uit traditionele kledij uit de eigen cultuur, maar ook uit internationale mode. Zo kan de Marokkaanse bruid gekleed op rij gekleed gaan in een traditionele Marokkaanse kaftan, een witte Westerse jurk en een Indische of een Berberse jurk. Aan het eind van de dag trekt de bruid de eerste jurk weer aan en worden de ringen uitgewisseld. 

Haar bedekken

Veel joodse en islamitische bruiden gaan tijdens het huwelijk gesluierd de dag door; of in elk geval met het haar bedekt. Vanaf het moment dat een joodse of islamitische vrouw getrouwd is, blijft het haar bedekt. Dit doen zij omdat het haar volgens hen tot het mooiste van een vrouw behoort en tot de intieme sfeer van echtgenoten behoort. Op wat voor manier het haar wordt afgedekt, verschilt. Sommige joodse en islamitische vrouwen dragen een hoofddoek, een sjaal, maar ook wel een hoed of zelfs een pruik. 

Tsunokakushi

In Japan is de bruid veelal gehuld in een witte kimono. Op het hoofd draagt zij een tsunokakushi. Dat is een witte doek die om het hoofd gedrapeerd is en een symbolische betekenis draagt. De doek moet haar ‘hoornen van jaloezie’ verbergen; waarmee gesymboliseerd wordt dat zij een goede echtgenote zal zijn voor haar man. Bij een traditionele Japanse huwelijksvoltrekking drinkt het bruidspaar exact negen kopjes Sake; daarna zijn ze getrouwd.In het islamitische geloof wordt in de moskee voor Allah getrouwd. Als cadeau spelden alle gasten geld op de kleding van bruid en bruidegom. 

Henna

Een hindoe-bruid uit India krijgt voor de bruiloft een speciale huidversiering met henna. Dit is een rode kleurstof, gemaakt uit bladeren. Er worden mooie figuren op handen en voeten geschilderd. Om de versiering worden doeken gedaan ter bescherming. Na een nacht zijn de versieringen droog en worden de doeken eraf gehaald. Ze blijven drie of vier weken zitten. Een Indiase bruid gaat gekleed in een prachtig gekleurde sari, meestal rood. De bruid draagt allerlei sieraden van de familie. Ze krijgt een rode stip op het voorhoofd en rood poeder in de scheiding van het haar; het teken dat zij getrouwd is. De bruidegom draagt een goudgeel gewaad en een fraaie kroon op het hoofd. Met al deze fraaie versierselen lijkt het bijna een koninklijk huwelijk.

Reageren

Gerelateerde artikelen

Waarom een maatpak het ideale trouwpak is

Een tweede outfit op je bruiloft

Trouw in stijl: Unieke bruidskunst naar wens

Alles wat je moet weten over de nieuwste trouwjurken collecties

Gerelateerde bedrijven