Wat verandert er aan de hypotheek als je gaat trouwen? « Huwelijk

Wat verandert er aan de hypotheek als je gaat trouwen?

In dit artikel vertellen we je wat er verandert aan de hypotheek als je gaat trouwen. Lees snel verder voor meer informatie.

Trouwen en een eigen woning hebben

Misschien hebben jij en je partner al een woning gekocht voordat jullie gingen trouwen of hebben jullie gekozen voor een geregistreerd partnerschap. In dat geval hangt wie de eigenaar van de woning is af van de manier waarop je dit regelt.
Huwelijkse voorwaarden regelen

Niet alles in gemeenschap van goederen meer

Er is sinds 2018 een beperkte gemeenschap van goederen geldig bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap of het sluiten van een huwelijk. Wanneer je schenkingen of erfenissen ontvangt, zijn deze enkel nog van jou. Ook heb je je eigen schulden en bezittingen van voor je trouwde, dus ook je huis als je dit zelf gekocht hebt. Het is echter nog steeds mogelijk om te kiezen voor trouwen of een geregistreerd partnerschap. Hiervoor moet je wel de notaris bezoeken. Bij gemeenschap van goederen deel je wel de bezittingen en schulden en is de partner voor de helft eigenaar van jullie woning, wat jullie samen verantwoordelijk maakt voor het aflossen van de hypotheek en het betalen van de rente.
Huwelijkse voorwaarden regelen

Wijzigen huwelijkse voorwaarden

Mocht je het anders willen, dan is het  dus mogelijk je huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden aan te geven bij de notaris. Je kunt hier vast laten leggen hoe de bezittingen verdeeld zijn, wie de rente betaalt, wat er bij een scheiding gebeurt, enzovoort. Soms kan het een goede optie zijn om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen als een van jullie over meer vermogen beschikt.

Geen overdrachtsbelasting

Ga je trouwen in gemeenschap van goederen of ben je middels het geregistreerd partnerschap samen eigenaar van het huis, dan dienen jullie beiden de hypotheekschuld te betalen. Wat wel een voordeel is, is dat je dan geen overdrachtsbelasting betaalt als het huis als bezit van jullie samen gerekend wordt. Ga je een huis kopen met een verkopende partij en stel je het koopcontract in, dan is het tevens belangrijk hier de ontbindende voorwaarden in op te nemen.

Reageren

Gerelateerde bedrijven