1) Om haar hand vragen
Vroeger was het gebruikelijk dat de aanstaande bruidegom toestemming vroeg aan de bruid haar vader. Op deze manier verklaarde hij aan zijn toekomstige schoonvader dat hij goed voor zijn dochter zou zorgen. Tegenwoordig doen we dit bijna niet meer en daar zullen de meeste mannen niet rouwig om zijn.
2) De trouwring
De trouwring wordt gedragen als teken van trouw. De ring heeft geen begin en geen einde, waardoor hij staat voor eeuwigheid. Het is gebruikelijk om de trouwring om de ringvinger van de linkerhand te dragen. Deze vinger zou in verbinding staan met het hart. De meeste mensen dragen nog altijd een trouwring.
3) Rijst gooien
Het gooien van rijst na de huwelijksvoltrekking is een oude gewoonte die staat voor voorspoed en vruchtbaarheid. Uit praktisch oogpunt (de troep) is het tegenwoordig niet meer overal toegestaan, maar gelukkig zijn er genoeg leuke alternatieven als een bellenblaas of sterretjes.
4) Witte jurk
Laten we vooral de witte trouwjurk niet vergeten die heel lang stond voor maagdelijkheid en puurheid. Dit kwam alleen pas later, want in de Middeleeuwen liet de kleur van je jurk juist zien hoeveel geld je had; hoe kleuriger hoe rijker. De kleuren wit en champagne zijn nog steeds erg populair, al kan tegenwoordig in bruidsmodeland alles qua kleuren.
5) Blikjes achter de auto
Dit is een oud en geinig gebruik. Vroeger werden er blikjes achter de koets gebonden, waar dat nu bij de trouwauto gebeurd. Door het lawaai van deze blikjes zouden slechte geesten worden verjaagd. Soms wordt dit nog altijd gedaan, maar lang niet meer door iedereen, terwijl het toch een erg leuke traditie is.
Door Rinske van Rootselaar
Foto: We.Capture