Eigenlijk is 'het homohuwelijk' geen goede naam, want het is precies hetzelfde huwelijk als dat tussen twee geliefden van het andere geslacht. Je mag dus elkaars achternaam dragen, bent elkaars wettelijke erfgenaam en kunt trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.
In welke landen?
In veel landen kunnen mensen van hetzelfde geslacht inmiddels trouwen, maar helaas nog niet overal. In mei 2019 werd het homohuwelijk bijvoorbeeld legaal in Taiwan en dat is geweldig, maar dit is wel het enige land in Azië waar dit nu mogelijk is. In Mexico en het Verenigd Koninkrijk is het homohuwelijk gedeeltelijk toegestaan; in sommige regio's wel en in sommige niet. Wonderlijk is dat het nog niet officieel is ingevoerd in Italië, Zwitserland, Griekenland en Japan.
Waar niet?
Het wisselt per kerk of iedereen er kan trouwen of niet. Daarnaast zijn er helaas trouwambtenaren die nog altijd weigeren om een same-sex marriage te voltrekken; de zogenaamde weigerambtenaren. Er mogen overigens geen nieuwe weigerambtenaren meer aangenomen worden.
De bruiloft
Verder kun je je bruiloft op allerlei manieren vieren. Traditioneel of juist helemaal niet. Zo kun je samen naar het altaar lopen, de één kan wachten op de ander of je kunt allebei vanuit een andere richting aan komen lopen. Daarbij is het misschien even zoeken naar de juiste (niet specifiek man/vrouw) muziek, maar dat gaat vast en zeker lukken.
Tip! Voor matchende trouwkleding is dezelfde bruidswinkel bezoeken handig, samen of apart van elkaar. Ga je naar verschillende winkels, dan kun je een sample meenemen van de bruidskleding van je partner, zodat jullie outfits sowieso bij elkaar passen.
Door Rinske van Rootselaar
Foto's: De FotoMeneer