Een trouwkaart is geweldig om te bewaren, later in te lijsten of in een fotoboek te plakken, maar dan wel zonder fouten.
Perspectief
Vanuit wie schrijf je de kaart? Kies voor één vorm en tijd (meervoud/enkelvoud, tegenwoordige tijd/toekomstige tijd) en blijf daarbij. Zo wordt de tekst geen warrig geheel.
Zinsbouw
Echt fout is het niet om je zinnen steeds op dezelfde manier te beginnen, maar variatie maakt het wel een stuk mooier en minder saai. Zorg er dus voor dat je synoniemen bedenkt en zinnen op verschillende manieren start. Je geschreven stukje hardop voorlezen helpt al een hoop. Je hoort vanzelf waar het hapert en een ander woord net iets mooier klinkt.
Tip: Soms pieker je zo lang over dezelfde tekst dat je bepaalde fouten niet meer ziet. Ook heeft de één gewoon meer oog voor taal dan de ander. Laat de trouwkaart dan ook door iemand anders nakijken.
Spelfouten en interpunctie
De lelijkste fouten zijn echte spelfouten(toost/toast). Wanneer je denkt een mooie tekst geschreven te hebben, kun je dan ook het beste de struikelblokken nog eens nalopen. Check elke d en t op correctheid. Hetzelfde geldt voor ei of ij en woorden die eindigen op de of te. Kijk tot slot of je de juiste interpunctie hebt gebruikt. Lopen de zinnen lekker door?
Feitjes checken
Dit is iets wat je echt nog even moet doen vlak voor je kaart naar de drukker gaat. Kloppen de volledige namen? Staat de juiste datum op de kaart? Zijn de tijdstippen en locaties correct? Laat niets aan het toeval over.
Juiste opmaak
Tot slot doet de opmaak ook veel. Als je voor een kaart uit een vaste collectie kiest, hoef je je geen zorgen te maken over het design. Dan ga je 'gewoon' voor de kaart die bij jullie past. Maar ga je zelf aan het ontwerpen zorg dan in ieder geval voor een goed leesbaar lettertype en zet de woorden niet te dicht op de rand. Maak de kaart niet te druk en lever duidelijke, grote afbeeldingen aan.
Door Rinske van Rootselaar