Meestal werken babsen in hun eigen gemeente maar sinds enkele jaren bestaat naast de ‘gemeentebabs’ ook de zelfstandige BABS. Deze BABS is gespecialiseerd in het persoonlijke aspect van de huwelijksvoltrekking. Hij of zij steekt heel veel aandacht en tijd daarin en speelt goed in op de wensen van het bruidspaar. Het is daarmee niet gezegd dat elke gemeentebabs dat niet kan, maar deze heeft vaak een beperking qua tijd om dit goed in te vullen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel!
Huwelijksvoltrekking
Een zelfstandige BABS verzorgd, indien mogelijk, de wettelijke huwelijksvoltrekking. Zij is beëdigd in zijn of haar eigen gemeente, maar is ook bevoegd buiten deze gemeente huwelijken te sluiten indien de gemeente waarin getrouwd wordt dit toestaat. Dit is eigenlijk hetzelfde verhaal als “Trouwen waar je maar wilt?”, gemeentebesturen bepalen dit zelf. Daarbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat als het mag, mogelijk de leges ook omhoog gaan en ze trekken ook niet het niet gebruiken van hun BABS in die leges eraf! Er zijn maar weinig gemeentes die daar niets of een heel klein bedrag voor rekenen, sommigen gooien een fiks bedrag er bovenop. De BABS moet wel aan deze gemeente haar beëdiging en diverse andere documenten overleggen.
Huwelijksceremonie
Een andere mogelijkheid die een zelfstandige BABS bied is een ceremoniële huwelijksvoltrekking. Het wettelijke deel wordt dan eventueel op een andere dag gedaan, vaak op een gratis ochtend bij de gemeente waar het bruidspaar in woont, omdat het bijvoorbeeld niet mogelijk is om op de gewenste locatie te trouwen of omdat het bruidspaar in het buitenland trouwt en niet – de vaak – bureaucratische papiermolen door wil. De ceremoniële voltrekking wordt dan vaak gezien als het ‘echte’ trouwmoment. De BABS zorgt dan voor een “akte” om het compleet te maken. Het gaat tenslotte allemaal om gevoel, om de emotie!
Kijk ook eens op de site van de vereniging voor Trouwambtenaren: Matrimonium.
Tekst: De Weddingplannerschool
Foto: Andréa Schipper, Trouwvrouw