Wat kun je doen als jouw huwelijk niet loopt als gepland? « Huwelijk

Wat kun je doen als jouw huwelijk niet loopt als gepland?

Misschien heb je relatietherapie gehad, maar heeft dat niet tot een oplossing geleid. Als het echt niet meer gaat, dan komt er een moment dat je er definitief mee wilt stoppen. Een scheiding aanvragen is dan nodig om het huwelijk te ontbinden. Als je dat in overleg besluit en bereid bent om daarover afspraken te maken, dan is het mogelijk de scheiding snel te regelen.

In goed overleg uit elkaar

Een scheiding roept allerlei emoties op, maar het is vaak wel mogelijk om in goed overleg uit elkaar te gaan. In dat geval zijn er afspraken te maken over allerlei zaken. Denk daarbij aan wie er in het huis blijft wonen of dat het huis verkocht wordt en je beiden opnieuw begint. Ook afspraken over de verdeling van alle bezittingen en eventuele schulden zijn in overleg te maken. Als er kinderen tot het gezin behoren, is het belangrijk om daarover met elkaar in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld of er sprake zal zijn van co-ouderschap of dat er een bezoekregeling wordt getroffen. Denk ook aan eventuele alimentatie, net als aan de verdere toekomst voor wat betreft het pensioen.
Scheiding aanvragen

Echtscheidingsplan opstellen

Als je met elkaar tot overeenstemming komt dan is het belangrijk om de afspraken schriftelijk vast te leggen in een echtscheidingsplan. Bij het maken van afspraken over kinderen dient er een ouderschapsplan te komen. Dat is verplicht bij een scheiding. Op het moment dat alle afspraken schriftelijk zijn vastgelegd, kan de scheidingsaanvraag via een advocaat worden ingediend bij de rechtbank.

Bemiddeling bij afspraken maken

Het is altijd mogelijk dat er toch onenigheid bestaat en dat je het niet eens bent met je partner over bepaalde voorstellen. In dat kader is het mogelijk om bijvoorbeeld een echtscheidingsmediator in te schakelen. Die heeft daarin dan een bemiddelende rol zonder partij te trekken. De mediator heeft als taak om te zorgen dat er afspraken komen, waarin beide partijen zich kunnen vinden. Bij een positieve uitkomst worden de gemaakte afspraken vastgelegd en kan een advocaat ingeschakeld worden om de scheidingsaanvraag in te dienen. Doorgaans zijn er kosten aan een scheiding verbonden, maar het is mogelijk om zonder kosten te scheiden. Er is namelijk een speciale subsidie voor kosten scheiding vanuit de overheid beschikbaar.

Elk een eigen advocaat

Blijkt dat er te veel onenigheid is om tot een oplossing te komen en biedt een mediator ook geen uitkomst, dan zit er niets anders op dan elk een advocaat te nemen. Je hoeft dan niet zelf meer te onderhandelen met je partner, want je advocaat neemt die taak dan over. Als je voor deze procedure kiest, moet je er wel rekening mee houden dat het traject langer duurt. Bovendien zijn er bij het inschakelen van twee advocaten meer kosten aan verbonden.

Foto’s: Vera Arsic via Pexels 

Reageren

Gerelateerde bedrijven