Overal afspraken over maken
Wat jullie te wachten staat als jullie uit elkaar gaan en gaan scheiden? Dat er overal afspraken over gemaakt moeten worden. Dit is dan vaak ook makkelijker gezegd dan gedaan. Bij een scheiding moeten er namelijk dingen verdeeld worden. Waar afspraken over gemaakt moeten worden? Bijvoorbeeld over het gezamenlijke huis, de verdeling van het geld, de schulden en spullen, hoe hoog de alimentatie is, hoe jullie het pensioen gaan verdelen en wie de huisdieren, indien jullie deze hebben, overneemt.
Dit zijn slechts wat voorbeelden, er moeten uiteraard nog veel meer afspraken worden gemaakt. Zorg ervoor dat jullie in dit proces niets belangrijks vergeten. Het kan vermoeiend zijn om telkens overal afspraken over te maken, maar het schept wel duidelijkheid over de toekomst en is daardoor van groot belang. De afspraken die jullie maken leg je vast in het echtscheidingsconvenant.
Een ouderschapsplan opstellen
Hebben jullie kinderen die nog minderjarig zijn? Als jullie ervoor kiezen om uit elkaar te gaan, is het ook nodig om een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan moeten afspraken staan die betrekking hebben op de kinderen. Bijvoorbeeld hoe de zorg en opvoeding verdeeld wordt, hoe en hoe vaak jullie elkaar informatie geven over jullie kind, hoe jullie samen beslissingen zullen nemen over belangrijke onderwerpen en hoe jullie de kosten verdelen.
Zet in het ouderschapsplan wat jullie als ouders belangrijk vinden over bijvoorbeeld bepaalde regels, de opvoeding en ga zo maar door. Bij het opstellen van het ouderschapsplan is het belangrijk om rekening te houden met de wensen van jullie kinderen. Betrek de kinderen er dus bij als jullie afspraken maken die over hun gaan. Probeer te luisteren naar de wensen van jullie kinderen, om zo tot de beste keuze te komen.
Eventuele conflicten oplossen
Gaan jullie niet zo goed uit elkaar? Dan kan het zo zijn dat jullie een conflict hebben over bepaalde afspraken. Als jullie hier echt niet uitkomen, is het tijd om hulp in te schakelen. Je zou een juridische procedure kunnen starten, al kan dit wel veel tijd en geld kosten. Wat een eerste logische stap zijn kan zijn als het jullie niet goed lukt om een probleem op te lossen, is het inzetten van een mediator.
Dit is een tussenpersoon die twee partijen begeleidt en adviseert in het vinden van een oplossing voor het conflict. Met behulp van een mediator kun je een heel eind komen in het vinden van een geschikte oplossing en bovendien blijven jullie te allen tijde de regie houden over deze oplossing. De mediator is slechts een deskundige die jullie hierin adviseert. Ben je op zoek naar een mediator voor de scheiding? Descheidingsmediatior.nl is dan zeker een bezoek waard.
Uiteraard komt er nog een hoop meer bij kijken als jullie uit elkaar gaan, dit zijn slechts wat belangrijke onderdelen hiervan. Het maken van afspraken, het opstellen van een goed ouderschapsplan en het zoeken naar mediators: het zijn dingen waar je goed over moet nadenken. Probeer er altijd voor te zorgen dat jullie band samen goed blijft. Dit is voor zowel de kinderen als voor jullie zelf fijn, want het feit dat jullie na de breuk goed met elkaar om kunnen gaan heeft alleen maar voordelen.