Gemeenschap van goederen blijft dus wel de standaard, maar wat die gemeenschap inhoudt, verandert.
Vermogen vóór het huwelijk
Het vermogen dat een partner heeft opgebouwd vóór aanvang van het huwelijk, zal van hem of haar blijven. Wanneer de akte wordt ondertekend, zal jouw wederhelft dus niet automatisch 50% van jouw bezit of schulden ontvangen. Vóór 2018 was dit wel de standaard en smolten de twee vermogens standaard samen tot een.
Vermogensopbouw tijdens het huwelijk
Wanneer geld of goed jou tijdens het huwelijk toevalt door een erfenis of schenking, zal dit aan jouw individuele vermogen worden toegevoegd. Jouw partner merkt hier niets van in zijn of haar vermogen.
Anders ligt dat echter wanneer je een aankoop doet. Alle aankopen die tijdens het huwelijk worden gedaan, zullen vallen in de gemeenschap van goederen met beperkte delen. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuw meubelstuk koopt, zal deze voor vijftig procent van jou zijn en voor vijftig procent van jouw partner - ongeacht met wiens privévermogen deze is aangeschaft. Ook wanneer de aankoop exclusief voor jezelf is bestemd, bijvoorbeeld wanneer je geld uitgeeft aan een piano en jouw partner is toondoof, zal het aangeschafte goed voor 50 procent van jouw partner zijn.
Maak goede afspraken
Om wrijving tijdens het huwelijk te voorkomen, is het raadzaam om voorafgaand aan het huwelijk goed na te denken over of deze standaardvoorwaarden past bij uw situatie. Verdient jouw partner vele malen meer dan jij? Wellicht voelt het dan beter om af te spreken dat je bijvoorbeeld slechts 30% van de gemene goederen toevalt.
Heb je een bedrijf of ben je van plan er na jullie huwelijk een te beginnen? Dan valt het altijd aan te raden om huwelijkse voorwaarden te laten vastleggen. Helaas zijn veel bedrijven failliet gegaan door de uitstroom van kapitaal uit het bedrijf na een scheiding.
Schenkbelasting bij aanpassen huwelijkse voorwaarden
Er is geen sprake van schenkbelasting wanneer men trouwt in beperkte gemeenschap van goederen met gelijke delen. Uitzonderingen hierop zijn:
• Wanneer het een nephuwelijk betreft.
• Wanneer het aandeel van de minst vermogende in het totale vermogen meer dan 50% wordt.
• Wanneer het aandeel van de meest vermogende in het totale vermogen toeneemt.
Meer informatie over de fiscale kant van trouwen (en scheiden) in 2018 kun je vinden op de website van Lancyr.nl.