Het is niet ongebruikelijk dat partners afspreken dat erfenissen onderdeel blijven van hun eigen vermogen. Wanneer de erfenis volledig in de woning wordt gestopt, kan dit invloed hebben op de openstaande schuld bij een eventuele scheiding. Mogelijk heeft je partner in dat geval een lagere schuld dan jij, doordat hier een eerder ontvangen erfenis in verwerkt zit.
Huwelijkse voorwaarden vastleggen in notariële akte
De huwelijkse voorwaarden die bij het huwelijk worden afgesproken legt men vast in een notariële akte. Zonder dat afspraken bij een notaris zijn vastgelegd hebben deze geen waarde. Althans, ze zijn niet rechtsgeldig. In de notariële akte worden onder meer de eigendomsverhoudingen vastgelegd. Zoals eerder besproken kan dit gaan om erfenissen in de toekomst, maar bijvoorbeeld ook uit het verleden. Mogelijk is je eigen vermogen veel groter dan dat van je partner. Door te kiezen voor huwelijkse voorwaarden blijft dit verschil bestaan. Mocht je op korte termijn scheiden, dan kan dit in je voordeel zijn.
Eventuele schulden vastleggen in een akte
Niet alleen voor de verdeling van het vermogen in jullie huwelijk kan het opstellen van een notariële akte interessant zijn. Dat geldt zeker ook voor de verdeling van eventuele schulden. Mogelijk heeft een van jullie een openstaande schuld op het moment dat jullie trouwen. Door voor huwelijkse voorwaarden te kiezen, zal de partner hier nooit voor op hoeven draaien. Ook wanneer een van jullie een eigen bedrijf heeft, kan het opstellen van een notariële akte voordelen hebben. Mocht het bedrijf failliet gaan, dan zal je partner nooit te maken krijgen met schulden die uit dit faillissement voortkomen.
Advies bij de aankoop van een nieuw huis
Een hypotheekadviseur inhuren kan een slimme keuze zijn, wanneer je een woning wilt gaan kopen. De hypotheekadviseur vertelt je meer over hetgeen huwelijkse voorwaarden voor jullie betekenen bij de aankoop van een woning. Ook kan de adviseur met je meedenken over hetgeen in jullie situatie het slimste is: trouwen in gemeenschap van goederen of met huwelijkse voorwaarden. Overigens dien je hier niet alleen over na te denken wanneer je trouwt. Ook bij een geregistreerd partnerschap kun je deze keuze maken.
Foto's: Scott Webb en Fauxels via Pexels