Wanneer je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, mogen jullie elkaars achternaam gebruiken. Nog altijd nemen de meeste vrouwen de naam van hun man aan, maar dit is niet verplicht. Al met al is het sowieso iets om goed over na te denken.
Opties voor gebruik achternaam na huwelijk:
-
Je houdt je eigen achternaam.
-
Je neemt de naam van je echtgenoot aan.
-
Je voegt beide namen samen; eerst die van jou, daarna die van je man.
-
Je voegt beide namen samen; eerst die van je man, daarna die van jou.
Mannen kunnen ook de achternaam van hun vrouw aannemen, maar hier wordt nog weinig voor gekozen.
Op officiële documenten, zoals je paspoort of rijbewijs blijft jouw eigen achternaam staan. Je kunt bij de aanvraag van een nieuw paspoort wel vragen of de achternaam van je partner erbij mag.
Foto: Bruidsfotografie Van Keulen
Foto: Bruidsfotografie Van Keulen
Waarom je eigen naam houden?
Er zijn verschillende redenen om je eigen naam te willen houden. Misschien vind je de naam van je man niet mooi of niet passend bij je voornaam. Het kan ook zijn dat je heel blij bent met je huidige naam of dat je de familienaam wilt behouden. Daarnaast kun je ook al bekend zijn met je huidige naam, bijvoorbeeld op je werk. Veranderen van achternaam is dan ingewikkelder.
Waarom de achternaam van je echtgenoot aannemen?
Ook in dit geval kan smaak meewegen. Daarnaast heeft het iets romantisch om de naam van je partner over te nemen en wanneer je een gezin hebt of wilt in de toekomst, wil je misschien graag één naam delen. Mocht je je naam wijzigingen, dan is het misschien ook leuk om een nieuw huisnummerbord te kopen.
Een naamswijziging moet je zelf doorgeven bij de gemeente. Je kunt dit doen wanneer je melding doet van het voorgenomen huwelijk of nadat je bent getrouwd.
Door Rinske van Rootselaar
Foto boven: Joris Brouwer Photography
Foto boven: Joris Brouwer Photography