Op dit moment trouw je in gemeenschap van goederen, tenzij je dit bij de notaris, voor jullie trouwen (of tijdens jullie huwelijk met toestemming van beiden) anders laat vastleggen. Sommige mensen vinden dit achterhaald. Ook in de politiek wordt al een tijdje gesproken over een verandering, waarbij bezittingen van voor het huwelijk, maar ook schulden, erfenissen en giften niet langer vallen onder het gemeenschappelijke deel.
Gemeenschap van goederen
Wanneer je geen huwelijke voorwaarden opstelt, trouw je in gemeenschap van goederen. Grofweg houdt dit in dat alle bezittingen en schulden die jullie hebben, gemeenschappelijk worden bij een huwelijk. Mochten jullie uit elkaar gaan, dan wordt alles evenredig verdeeld.
Waarom huwelijkse voorwaarden?
Huwelijkse voorwaarden kunnen bijvoorbeeld verstandig zijn als één van de twee partners een groot financieel risico loopt op zakelijk gebied. Zo kun je een gedeelte van het vermogen beschermen tegen eventuele schuldeiser, mocht het mis gaan met het bedrijf.
Ook kan het zijn dat de één veel meer bezittingen of schulden heeft dan de ander. Tot slot kun je bijvoorbeeld erfenissen of schenkingen privé houden, zodat ze geen deel uit gaan maken van het gemeenschappelijke vermogen.
Notaris
Een eventueel nadeel van huwelijkse voorwaarden kunnen de notariskosten zijn. Bovendien kan het zijn dat je de voorwaarden gedurende je huwelijk moet wijzigen, omdat jullie persoonlijke omstandigheden veranderen. Daarnaast moet je zorgen dat geen van tweeën benadeeld wordt bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden. Het is dan ook belangrijk dat je je van te voren goed inleest en dat je ook gedurende het huwelijk af en toe kijkt of de voorwaarden nog up to date zijn.
Tip! Vergelijk de tarieven van verschillende notarissen. Er is zoveel concurrentie op dit gebied, dat de ene notaris wel 1200 euro kan vragen, waar de ander het voor de helft doet.
Door Rinske van Rootselaar
Foto: Wouter van Middendorp Fotografie