Laten we beginnen met een gebruik dat je vooral nog in films ziet. Vroeger belde menig man met knikkende knieën aan bij het ouderlijk huis van de (hopelijk) toekomstige bruid. “Mag ik met uw dochter trouwen?” Tegenwoordig wordt dit bijna niet meer gedaan. Tot grote opluchting van de bruidegom waarschijnlijk!
Toch houdt de vader van de bruid een prominente rol. Zo is het zijn taak om de bruid weg te geven en danst hij de tweede dans met zijn dochter. Dit zijn tradities die nog regelmatig worden nageleefd en voor emotionele momenten zorgen.
Ja, ik wil!
In het ten huwelijk vragen zelf zijn we behoorlijk gemoderniseerd. Het is niet langer vanzelfsprekend dat de man de vrouw vraagt op één knie. Tegenwoordig doet de vrouw steeds vaker het aanzoek. Of beslissen stellen samen dat het handiger/leuker/tijd is om in het huwelijksbootje te stappen.
Voordat het uiteindelijk zover is moeten de toekomstige bruid en bruidegom de nacht apart doorbrengen, want elkaar zien voor de plechtigheid brengt ongeluk. Toch? Steeds minder mensen geloven hier in en aparte slapen is maar onpraktisch en ongezellig. Weg met die traditie dus, vinden velen.
Kleding
De traditionele witte jurk is nog altijd populair, maar niet meer de enige optie. Ook staat de jurk niet langer voor maagdelijkheid. Alle kleuren mogen tegenwoordig en een eind weg combineren is niet langer uit den boze. Ook de kousenband en de sluier worden lang niet altijd meer gedragen. Wist je dat de kousenband ook in de menigte werd gegooid, net als het bruidsboeket?
Het bruidsboeket
Volgens de traditie gooit de bruid haar boeket over de rechter schouder. Degene die hem vangt zal daarna als eerste trouwen. Tegenwoordig vinden veel bruidsparen dit echter zonde. Zij houden het boeket liever zelf of, en dat laat zien dat menig stel deze traditie leuk vindt, laten een extra boeket maken om te gooien.
Door Rinske van Rootselaar
Foto: Double You Weddings